30Nov , -0001

Ποιά είναι τα οφέλη της οργάνωσης στην ζωή μας;

Μαζί με την αγαπημένη μου φίλη Αναστασία και το υπέροχο κόσμο που δημούργησε με το https://blessyou.gr/about-me/, αναφερθήκαμε στην σημαντικότητα της οργάνωσης.

Όλοι καταβάθος γνωρίζετε, πως τα οφέλη της οργάνωσης στην ζωή μας είναι πολύ σημαντικά και ευνοούν στην εύρυθμη λειτουργία της, την εξασφάλιση ενός ήρεμου μυαλού, την ισορροπία στις σχέσεις μας και την ευημερία.

Οι σύγχρονοι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι τόσο γρήγοροι και γεμάτοι με υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα για πολλούς η οργάνωση να φαντάζει κάτι μακρινό και δυσπρόσιτο αλλά παράλληλα και κάτι τόσο επιθυμητό προκειμένου να υπάρχει ένα πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα, που θα μας επιτρέπει να είμαστε συνεπείς στις επαγγελματικές μας δραστηριότητες, αλλά και στις προσωπικές. Είναι πολλοί που θέλουν να είναι οργανωτικοί, αλλά συνεχώς το αναβάλλουν!

Πόσες φορές έχετε αφήσει ημιτελείς εργασίες είτε στη δουλειά είτε στο  σπίτι σας ισχυριζόμενοι ότι απλά «το ξεχάσατε;» και αυτομάτως αρχίζετε να κατηγορείτε το μυαλό σας για την ασυνέπεια, να πέφτετε ψυχολογικά, και να μην ξέρετε πως να χειριστείτε τις καταστάσεις; Στην πραγματικότητα δεν φταίει καθόλου το μυαλό σας, μιας και αυτό θέλει οργάνωση!

Ένα οργανωμένο σπίτι, ένα οργανωμένο μυαλό, μας δίνει τον «χώρο» για εποικοδομητικό χρόνο με τους αγαπημένους μας, για αποδοτικό χρόνο στην δουλειά μας και για πολύτιμο χρόνο με τον εαυτό μας.

Ποιά είναι τα οφέλη της οργάνωσης στην ζωή μας;

  • Bοηθά στην διαχείριση του στρες. Γνωρίζοντας τις υποχρεώσεις σας, δεν θα βρεθείτε προ εκπλήξεως και θα έχετε την ικανότητα να διαχειριστείτε καταστάσεις, διώχνοντας μακριά τον πανικό και υλοποιώντας όσα σας έχουν ανατεθεί.
  • Βοηθά στην υλοποίηση των στόχων σας. Βάζοντας έναν λογικό άριθμο στόχων που μπορείτε να πραγματοποιήσετε σε ορισμένο διάστημα, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να τους πραγματοποιήσετε! Όταν θέτετε στον εαυτό σας πολλούς στόχους και επιθυμείτε την άμεση υλοποίησή τους, το πιθανότερο είναι να μην καταφέρετε πολλούς από αυτούς με αποτέλεσμα να απογοητεύεστε. Μικρά βήματα, σε λογικό διάστημα είναι η μαγική συνταγή!
  • Όταν καταγράφετε για παράδειγμα όλα όσα πρέπει να κάνετε, βοηθά να διατηρείτε μια ηρεμία στο μυαλό και στις σκέψεις σας! Θα είστε πιο παραγωγικοί, και βάζοντας ένα τικ  σε όποια δραστηριότητα ολοκληρώνετε θα νιώθετε πληρότητα και ικανοποίηση.
  • Κάθε μέρα, κάθε μήνα, θα συνειδητοποιείτε πόσο χρόνο εξοικονομείτε για τις προσωπικές σας ανάγκες απλά βάζοντας την οργάνωση στην ζωή μας. Δύσκολα θα απολαύσετε μια βόλτα με τους φίλους σας, με τον αγαπημένο σας, θα παίξετε με το παιδί σας, αν το κεφάλι σας είναι φορτωμένο με σκέψεις όπως: «το σπίτι είναι άνω κάτω», «έχω αφήσει πολλές εκκρεμότητες στην δουλειά», κ.ο.κ!

Από που όμως θα ξεκινήσουμε την οργάνωση;

Σίγουρα ωραία τα λέμε, αλλά από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή!

Αρχικά, όπως σας είπα και στο πρώτο μου άρθρο, κάντε ένα καλο declutter στο σπίτι σας! Σίγουρα έχετε πράγματα που δε σας χρειάζονται και πιάνουν χώρο και στο σπίτι και στο μυαλό σας! Καθίστε μια ολόκληρη μέρα (ή όσο απαιτείται ανάλογα με τον όγκο των περιττών) και ξεχωρίστε σε κατηγορίες τι χρειάζεστε, τι θέλετε να χαρίσετε σε κάποιους φιλανθρωπικούς οργανισμούς που εσείς θα επιλέξετε ή σε άτομα που γνωρίζετε ότι έχουν ανάγκη , τι είναι για πέταμα, και τι μπορεί να ανακυκλωθεί! Το σπίτι σας θα είναι πιο οργανωμένο και θα νιώσετε ωραία που ξεφορτωθήκατε τα περιττά, και μάλιστα πολλά για καλο σκοπό! Το όφελος είναι διπλό! 

Στη συνέχεια, αφου ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία, προμηθευτείτε ένα organizer όπου θα καταγράψετε όλα όσα πρέπει να κάνετε. Στην δουλειά, στο σπίτι σας, πιθανούς στόχους που έχετε. Θα βάλετε ένα χρονοδιάγραμμα δραστηριοτήτων ωστε να έχετε πλήρη εικόνα. Προσοχή! Η συνέπεια είναι σημαντική! Ετσι θα έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα του προγράμματός σας, και θα μπορείτε να φτιάξετε τις μέρες έτσι ωστε να έχετε και χρόνο για να περιποιηθείτε τον εαυτό σας και για να περάσετε ευχάριστες στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, ξέγνοιαστοι και ανάλαφροι!

Η οργάνωση της ντουλάπας, και των χώρων αποθήκευσης των προσωπικών μας αντικειμένων είναι επίσης σημαντική!

Εδω θα μας δώσει τα «φώτα» της μια ειδικός του είδους, και πολύ καλή μου φίλη, η Χριστίνα Τριποδιανάκη!

«Η οργάνωση ξεκινά από την επιθυμία μας για μια οργανωμένη καθημερινότητα με λιγότερες σκοτούρες. Η εμπειρία μου και οι συνεργασίες μου, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι αυτό αποτελεί μεγάλη ανάγκη. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαδικασία γι’ αυτό. Θα έλεγα όχι.

Οργανώνουμε τους προσωπικούς μας χώρους, με τον τρόπο που θα εξυπηρετήσει τον καθένα από εμάς καλύτερα. Ομορφιά και πρακτικότητα, είναι ο απόλυτος συνδυασμός. Ακόμα και εμείς ως ειδικοί, καθοδηγούμε και προτείνουμε τρόπους, που όμως, οφείλουν να προσαρμόζονται στις ανάγκες του καθενός ξεχωριστά.

Η «επιχείρηση» ντουλάπα, κατά γενική ομολογία, έχει πρωταρχικό ρόλο, καθώς στο άνοιγμά της σχηματίζεται μια ολόκληρη καθημερινότητα. Κι όμως ναι! Είναι συνυφασμένη, με την προσωπικότητα, τις προτιμήσεις, τα χαρακτηριστικά και τις επιθυμίες του καθενός από εμάς, ίσως λίγο παραπάνω με την διάθεσή μας. Μια όχι και τόσο τακτοποιημένη ντουλάπα, δεν σ’ αφήνει να δεις τους θησαυρούς που μπορεί να κρύβονται, σε μπερδεύει και σε περιορίζει να επιλέξεις να φορέσεις αυτό που διακρίνεται στην ακαταστασία της.

Εν αντιθέσει, με μια τακτοποιημένη και ταξινομημένη ντουλάπα, κατά είδος, χρώμα, που σου αφήνει το περιθώριο να έχεις όλες τις επιλογές μπροστά στα μάτια σου και κάνει την κάθε μέρα σου ξεχωριστή. Το πιο σημαντικό, στο άφησα για το τέλος! Η εκκαθάριση και  οργάνωση της ντουλάπας σου σε κάνει αρωγό στο συνάνθρωπο, δίνοντας ρούχα που δεν φοράς, αλλά και στην ανακύκλωση, τοποθετώντας ρούχα που δεν χρησιμοποιείς στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.

Φτιάχνοντας τους χώρους σου, φτιάχνεις και την καθημερινότητα ενός άλλου! Γι’ αυτό άδραξε την ευκαιρία που παρουσιάζεται αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε».

Share